Taivaanrannan laajuinen työnkuva ja tulokset

strategia tyo

”Taivaanrannan laajuinen työnkuva altisti kaiken yhtäaikaiseen tekemiseen.” Näin kuvaili Haapajärven Vuokratalojen toimitusjohtaja Taina Ruhala viime vuotta. Haapajärven vuokratalot on uudistunut rytinällä viime vuoden aikana. Tekemistä on yrityksessä ollut niin, että heikompaa hengästyttää. Vuokratalot uudisti kotisivunsa, astui Facebookin ihmeelliseen maailmaan, loi yhteystyösuhteita kuntayhtymän muihin yhtiöihin, asuntoihin otettiin käyttöön omatoimiremonttipaketit, ikääntyvien ihmisten tuettua asumista ja ikääntyvien virkistystoimintaa tukevan Virikevintin palveluita kehitettiin. Tekeminen on tuonut myös tunnustuksia, niin vuokrataloyhtiölle itselleen, kuin sen yhteistyökumppaneille. Virikevintin toiminta palkittiin Vammais- ja vanhusneuvoston Hyvä teko vanhukselle/vammaiselle –palkinnolla viime syksynä.

Haapajärven vuokratalot on Haapajärvellä kaupungin vuokra-asuntoja välittävä yritys. Laskevan väestön kanssa kamppaileva kaunis alue ei ole aivan yksinkertainen asuntojen vuokrauksen näkökulmasta. Nuorten lapsiperheiden määrä vähenee ja muuttoliike on väärään suuntaan. Taloja on yllin kyllin, mutta mistä niihin saataisiin asukkaita. Käyttöasteen kanssa kamppailu on arkipäivää.

”Haapajärvellä lehmätkin juovat lähdevettä.”

”Haapajärvellä lehmätkin juovat lähdevettä.” Näin tuumaa Taina Ruhala, kun ensimmäisen kerran astun huoneeseen sisään. Työpaikkoja syntyy ja kaupunkiin myös investoidaan. Investointien johdosta työmiehiä on alueella runsaasti. Myös pakolaisten sijoittamista kuntaan harkitaan. Todellisuus kuitenkin on se, että väestö ikääntyy. Samassa muutoksessa Haapajärven vuokratalojen käyttöaste sukeltaa.

Näiden tosiasioiden ja taivaanrannan laajuisen työnkuvan ristipaineessa ryhdymme yhdessä miettimään, mitä asioille voisi tehdä. Aika äkkiä käy selväksi, että vastapäätäni istuu ihminen, jolla on aito halu auttaa asukkaitaan viihtymään paremmin. Tästä lähtökohdasta syntyi missio huolettomasta asumisesta elämän eri vaiheisiin ja muuttuviin asukastarpeisiin. Huoleton asuminen Haapajärven vuokrataloissa muodostuu asumisen helppouden ja kotiin tuotettavien palveluiden välisestä yhteydestä. Tukea ja palveluita tarvitsevat niin ruuhkavuosiaan elävät lapsiperheet kuin ikääntyneet asukkaat. Virikevintti tarjoaa ikääntyville tukea yksinäisyyteen. Jokainen haluaa tehdä asunnostaan kodin. Tästä ajatuksesta syntyvät omatoimiremontit.

Strategiatyö oli ennen muuta yhtiön nykytilaan ja tulevaisuuden haaveisiin perehtymistä. Sen aikana, kuten toimitusjohtaja asian ilmaisi, esiin kaivettiin kaikkia maailman asioita yhtä voimallisesti ajaneen toimarin puheista se olennainen, jonka kautta muodostimme kärjen tekemiselle. Se on vienyt ison harppauksen yhtiön kehittämistä eteenpäin ja helpottanut toimitusjohtajan työntekotapaa. Taivaanrannan laajuinen työnkuva sai siis prioriteetteja ja aikajärjestystä tekemiselle.

Tuntuu, että olemme löytäneet oikean tavan viestiä potentiaalisille uusille asiakkaille ja yhteistyökumppaneille.

Toimitusjohtaja Ruhala toteaa, että käyttöaste asunnoille on parissa kuukaudessa parantunut mukavasti. Jopa loppuvuoden kuolemanlaakso tuntuu vilkastuneen. Hyvää palautetta saaneen Facebook-viestinnän ja uusittujen kotisivujen aiheuttaman pöhinän seurauksena sekä asiakkaat että yhteistyökumppanit ovat kiinnostuneet yhtiön toiminnasta. Kotisivut toimivat sekä markkinoinnin välineenä että palvelukanavana. Sieltä voi muun muassa jättää asuntohakemuksen sekä tehdä vikailmoitukset. Vapaita asuntoja voi myös käydä tirkistelemässä jo ennen hakemuksen täyttöä. Tuntuu, että olemme löytäneet oikean tavan viestiä potentiaalisille uusille asiakkaille ja yhteistyökumppaneille.

Käyttöasteen nouseminen on seurausta oikeiden tekemisten sarjasta. Haapajärven vuokratalojen sitoutunut henkilökunta tarttui ensimmäisestä päivästä lähtien tuumasta toimeen. Sovitut tehtävät tehtiin ja suunnitelmissa pysyttiin. Periksi ei annettu. Välillä työkuorma kasvoi, kun uutta piti luoda vanhan rinnalla. Työ jatkuu edelleen. Suunnitelman mukaiset toistot tuovat tuloksia. Tämä yhtiö on hyvä esimerkki siitä, että muutos luo mahdollisuuksia, jos niitä haluaa nähdä ja niihin tarttua.

Strateginen ajattelu, viestinnän ja markkinoinnin tärkeyden ymmärtäminen sekä sen oivaltaminen, ettei kaikkea tarvitse tehdä yksin, ovat tulleet jäädäkseen. Kumppaniverkoston kautta pienenkin toimijan on mahdollisuus luoda asiakkailleen tai tässä tapauksessa asukkailleen entistä parempia palvelukokonaisuuksia.